Wiza turystyczna do USA krok po kroku


Obywatele Polski mają obowiązek starać się o wizę przed wyjazdem do Stanów Zjednoczonych. Niestety większość ludzi rezygnuje czasem ze swoich planów ponieważ mają wiele obaw, m.in. czy w ogóle wiza zostanie im przyznana i czy w konsulacie mówią po polsku lub po prostu przeraża ich czas jaki muszą poświęcić na wyrobienie wizy.

W tym artykule chcielibyśmy przełamać wszystkie stereotypy dotyczące wyrobienia wizy turystycznej (B-2) do USA, a także krok po kroku przedstawić cały proces, który wbrew pozorom nie wymaga dużo czasu.

Reklama

Istnieją dwa rodzaje wiz, imigracyjna i nieimigracyjna. Wiza turystyczna jest wizą nieimigracyjną, przeznaczoną dla każdej osoby, która planuje wyjechać do Stanów Zjednoczonych w celach turystycznych.

UWAGA!

W Polsce są dwa miejsca gdzie możemy starać się o wizę:
1. Ambasada Amerykańska w Warszawie ul. Piękna 12
2. Konsulat Generalny w Krakowie ul. Stolarska 9

Cała formalność w internecie nie zajmie nam więcej niż 2 godziny.
Aby zacząć cały proces złożenia wniosku należy przygotować zdjęcie w formie elektronicznej. Jeżeli idziemy do fotografa, większość już na miejscu przygotowuje nam zdjęcie w takim formacie aby można je było łatwo wgrać do naszego formularza aplikacyjnego. Koszt zdjęć to ok. 20 zł.

Teraz już możemy przystąpić do formalności. Pierwszym krokiem jest skorzystanie z poniższej strony. Tutaj także są wszystkie niezbędne informacje dotyczące złożenia wniosku wizowego.

http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-steps.asp

Reklama

Już na wejściu pytają nas o jaką wizę się staramy.

Źródło: http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-steps.asp

Oczywiście w przypadku naszej turystycznej wizy zaznaczamy WIZA NIEIMIGRACYJNA.

PIERWSZY NAJWAŻNIEJSZY KROK

Wypełnij formularz DS 160 
https://ceac.state.gov/genniv/

Jest on bardzo długi i czasem zaskakujący. Spotkamy się tam m.in. z takimi pytaniami jak: Czy jesteśmy terrorystami lub gdzie pracujemy.

Jednak na początku musimy zaznaczyć kraj w jakim chcemy się ubiegać o wizę i miejsce. W przypadku Polski jest to Warszawa lub Kraków.
Źródło: https://ceac.state.gov/genniv/

Gdy następnie zaznaczymy miejsce, wpiszemy kod z obrazki należy kliknąć w ‚START AN APLICATION’.
Wygeneruje nam się nasz unikalny kod, który będzie nam potrzebny podczas całej aplikacji.

Źródło: https://ceac.state.gov/genniv/

Trzeba pamiętać, że wszystkie dane w formularzy DS 160 muszą być prawdziwe i dokładne. Nie możemy kłamać. Inaczej nasze szanse na otrzymanie wizy się zmniejszają albo w ogóle ich nie mamy. W formularzu należy pisać prawdę i odpowiadać rzetelnie na pytania. Jeżeli nie jesteśmy czegoś pewni można dzwonić na infolinię:

+48 22 307 1361 (z Polski)
+1 (703) 988 7101 (z USA)

Infolinia jest czynna w tygodniu od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-20:00 (czas polski).
Konsultanci są naprawdę mili i pomagają w każdej nawet najdrobniejszej sprawie.

UWAGA!

Cały formularz DS 160 jest w języku angielskim, jednak dla tych którzy jeszcze nie radzą sobie na tyle z tym językiem lub szlifują przed wyjazdem proponujemy bardzo przydatne rozwiązanie, z którego sami korzystaliśmy.

https://www.nurkowanie.travel.pl/materialy/wniosek%20DS-160%20krok%20po%20kroku.pdf

Wypełnienie całego wniosku kończy się wgraniem zdjęcia o którym wcześniej wspomnieliśmy a także opłaceniem wniosku wizowego. Jest to koszt 160 DOLARÓW, czyli ok. 608 zł (20.06.2017)

Gdy wszystko wypełnimy i zakończymy nasz wniosek można wydrukować potwierdzenie, na którym będzie nasze zdjęcie oraz wszystkie nasze dane potrzebne do wniosku wizowego.


Źródło: własne

KROK DRUGI
Należy stworzyć profil oraz umówić się na spotkanie. W tym celu potrzebna nam będzie wcześniej wspomniana strona:

http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-steps.asp

Źródło: http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-steps.asp

W celu rejestracji należy wpisać swoje dane oraz wymyślić hasło.

Po zalogowaniu pokaże nam się strona z ważną dla nas informacją!

Źródło: http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-steps.asp

Tutaj już możemy swobodnie umówić się na rozmowę o wizę, jest to o tyle wygodne, że sami sobie wybieramy kiedy chcemy udać się na rozmowę z konsulem, oczywiście w miejscu zgodnym z wnioskiem DS 160.

KROK TRZECI – ROZMOWA Z KONSULEM
Na rozmowę trzeba wziąść wszystkie dokumenty, czyli:

  • wydruk potwierdzenia umówienia się na rozmowę,
  • wydruk strony potwierdzającej złożenie formularza DS-160,
  • zdjęcie wykonane w ciągu ostatnich sześciu miesięcy,
  • aktualny paszport i poprzednie paszporty. (Sami staraliśmy się o wizę i nie trzeba było brać poprzednich paszportów)

Źródło: http://www.ustraveldocs.com

Sama rozmowa jest przyjemna. Konsul na początku rozmawia z nami po polsku, jednak sami możemy zaproponować język angielski (rozmawiamy z amerykaninem lub amerykanką).
Podstawowe pytania, które nam zada:

Gdzie jedziemy?
Na jak długo jedziemy?
W jakim celu jedziemy?
Z kim jedziemy?
Do kogo?
Czy pracujemy lub studiujemy? Jak tak to gdzie?
Ile zarabiamy?
Czy mamy rodzinę w Polsce? żonę/dzieci/chłopaka/dziewczynę/narzeczonego/narzeczoną w Polsce

Gdy nasze odpowiedzi będą szczere i prawdziwe konsul po 30 sekundach rozmowy przyzna nam wizę, jezeli jednak zaczniemy mieszać się w naszym odpowiedziach konsul może nam dopytywać aż w końcu nasze szanse na przyznanie wizy zmniejszą się.

Podsumowując:
Złożenie wniosku wizowego trwa max. 2 godziny. Musimy być jednak do tego przygotowani, warto zrobić zdjęcie wcześniej i mieć je w formie elektronicznej.
Musimy pamiętać, że rozmowa to nic strasznego!
Konsul to też człowiek i nie chce nam zrobić na złość.

A tak wygląda nasza upragniona przepustka do Stanów Zjednoczonych.
Źródło: własne

Powodzenia! 🙂

Komentarze

Komentarze do wpisu

9 komentarzy

  1. Witam, informacje bardzo przydatne. Mam tylko dwie kwestie o jakie chcę zapytać: czy konsul na początku tylko rozmawia z nami po polsku, a potem po angielsku czy może całą rozmowę przeprowadzić po polsku oraz jak wygląda podpis elektroniczny? Pozdrawiam serdecznie 😉

    1. Przeważnie konsul zaczyna rozmowę w języku polskim, jednakże w jej trakcie może przejść na angielski. Jest to związane z informacjami jakie mu przekażemy, np. do kogo jedziemy, gdzie i w jakim celu. Konsul po prostu chce nas sprawdzić z każdej strony. Jeśli chodzi o podpis elektroniczny nie jest potrzebny do wyrobienia wizy.

  2. Witam.
    Jak ma się to do miejsca zmieszkania? Zameldowany jestem na Dolnym Śląsku (Kłodzko), natomiast mieszkam i pracuję w Warszawie. Czy muszę jechać specjalnie do Krakowa?

    1. Dzień dobry
      Nie ma znaczenia gdzie, nie zależy to od miejsca zameldowania a raczej od miejsca zamieszkania. Jeżeli mieszka Pan w Warszawie to proszę zaznaczyć to przy wypełnianiu formularza DS 160 (pokazane w artykule) WARSAW POLAND.

  3. Nie ma co się bać. Dziś miałem spotkanie w ambasadzie na 9.30 i żeby nie skłamać po 15 minutach bylem wolny.Sama rozmowa z przesympatyczną panią trwała może z 20 sekund

  4. Ja byłem w KRK i szczerze mówiąc po 2 min. byłem załatwiony pozytywnie w przeciwieństwie do lat 80 i 90 byłem w sumie 10 razy i za każdym razem było hasło „Przykro mi” a teraz poszedłem tak dla jaj a tu wow. Życzę powodzenia.
    Pozdrawiam.

  5. Cześć,
    W nastepnym tygodniu idę po wizę do Krakowa. Czy teraz przed samym budynkiem trzeba komuś pokazać dokumenty czy wszystko jest ok ? Czy w samym już konsulacie przed rozmową trzeba się najpierw udać do jakiegoś okienka po „numerek” do konsula ?

    1. Cześć
      Jeśli chodzi o pokazanie dokumentów przed konsulatem to wychodzi Pani lub Pan i wywołuje z nazwiska konkretną osobę. W tedy trzeba pokazać paszport i potwierdzenie wniosku wizowego. To wszystko. Nastepnie kierujemy się do kolejki przed wejściem do konsulatu, przechodzimy przez kontrolę ( podobnie jak na lotnisku) i ustawiamy się w kolejce, która prowadzi kolejno po naklejkę na paszport, złożenie odcisku palca i pod okienko konsula. Nie pobieramy żadnych numerków. Do wszystkiego prowadzą kolejki, aczkolwiek nie zajmuje to dużo czasu.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *