Wiza turystyczna do USA krok po kroku


Obywatele Polski mają obowiązek starać się o wizę przed wyjazdem do Stanów Zjednoczonych. Niestety większość ludzi rezygnuje czasem ze swoich planów ponieważ mają wiele obaw, m.in. czy w ogóle wiza zostanie im przyznana i czy w konsulacie mówią po polsku lub po prostu przeraża ich czas jaki muszą poświęcić na wyrobienie wizy.

W tym artykule chcielibyśmy przełamać wszystkie stereotypy dotyczące wyrobienia wizy turystycznej (B-2) do USA, a także krok po kroku przedstawić cały proces, który wbrew pozorom nie wymaga dużo czasu.

Istnieją dwa rodzaje wiz, imigracyjna i nieimigracyjna. Wiza turystyczna jest wizą nieimigracyjną, przeznaczoną dla każdej osoby, która planuje wyjechać do Stanów Zjednoczonych w celach turystycznych.

UWAGA!

W Polsce są dwa miejsca gdzie możemy starać się o wizę:
1. Ambasada Amerykańska w Warszawie ul. Piękna 12
2. Konsulat Generalny w Krakowie ul. Stolarska 9

Cała formalność w internecie nie zajmie nam więcej niż 2 godziny.
Aby zacząć cały proces złożenia wniosku należy przygotować zdjęcie w formie elektronicznej. Jeżeli idziemy do fotografa, większość już na miejscu przygotowuje nam zdjęcie w takim formacie aby można je było łatwo wgrać do naszego formularza aplikacyjnego. Koszt zdjęć to ok. 20 zł.

Teraz już możemy przystąpić do formalności. Pierwszym krokiem jest skorzystanie z poniższej strony. Tutaj także są wszystkie niezbędne informacje dotyczące złożenia wniosku wizowego.

http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-steps.asp

Już na wejściu pytają nas o jaką wizę się staramy.

Źródło: http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-steps.asp

Oczywiście w przypadku naszej turystycznej wizy zaznaczamy WIZA NIEIMIGRACYJNA.

PIERWSZY NAJWAŻNIEJSZY KROK

Wypełnij formularz DS 160 
https://ceac.state.gov/genniv/

Jest on bardzo długi i czasem zaskakujący. Spotkamy się tam m.in. z takimi pytaniami jak: Czy jesteśmy terrorystami lub gdzie pracujemy.

Jednak na początku musimy zaznaczyć kraj w jakim chcemy się ubiegać o wizę i miejsce. W przypadku Polski jest to Warszawa lub Kraków.
Źródło: https://ceac.state.gov/genniv/

Gdy następnie zaznaczymy miejsce, wpiszemy kod z obrazki należy kliknąć w ‚START AN APLICATION’.
Wygeneruje nam się nasz unikalny kod, który będzie nam potrzebny podczas całej aplikacji.

Źródło: https://ceac.state.gov/genniv/

Trzeba pamiętać, że wszystkie dane w formularzy DS 160 muszą być prawdziwe i dokładne. Nie możemy kłamać. Inaczej nasze szanse na otrzymanie wizy się zmniejszają albo w ogóle ich nie mamy. W formularzu należy pisać prawdę i odpowiadać rzetelnie na pytania. Jeżeli nie jesteśmy czegoś pewni można dzwonić na infolinię:

+48 22 307 1361 (z Polski)
+1 (703) 988 7101 (z USA)

Infolinia jest czynna w tygodniu od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-20:00 (czas polski).
Konsultanci są naprawdę mili i pomagają w każdej nawet najdrobniejszej sprawie.

UWAGA!

Cały formularz DS 160 jest w języku angielskim, jednak dla tych którzy jeszcze nie radzą sobie na tyle z tym językiem lub szlifują przed wyjazdem proponujemy bardzo przydatne rozwiązanie, z którego sami korzystaliśmy.

https://www.nurkowanie.travel.pl/materialy/wniosek%20DS-160%20krok%20po%20kroku.pdf

Wypełnienie całego wniosku kończy się wgraniem zdjęcia o którym wcześniej wspomnieliśmy a także opłaceniem wniosku wizowego. Jest to koszt 160 DOLARÓW, czyli ok. 608 zł (20.06.2017)

Gdy wszystko wypełnimy i zakończymy nasz wniosek można wydrukować potwierdzenie, na którym będzie nasze zdjęcie oraz wszystkie nasze dane potrzebne do wniosku wizowego.


Źródło: własne

KROK DRUGI
Należy stworzyć profil oraz umówić się na spotkanie. W tym celu potrzebna nam będzie wcześniej wspomniana strona:

http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-steps.asp

Źródło: http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-steps.asp

W celu rejestracji należy wpisać swoje dane oraz wymyślić hasło.

Po zalogowaniu pokaże nam się strona z ważną dla nas informacją!

Źródło: http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-steps.asp

Tutaj już możemy swobodnie umówić się na rozmowę o wizę, jest to o tyle wygodne, że sami sobie wybieramy kiedy chcemy udać się na rozmowę z konsulem, oczywiście w miejscu zgodnym z wnioskiem DS 160.

KROK TRZECI – ROZMOWA Z KONSULEM
Na rozmowę trzeba wziąść wszystkie dokumenty, czyli:

  • wydruk potwierdzenia umówienia się na rozmowę,
  • wydruk strony potwierdzającej złożenie formularza DS-160,
  • zdjęcie wykonane w ciągu ostatnich sześciu miesięcy,
  • aktualny paszport i poprzednie paszporty. (Sami staraliśmy się o wizę i nie trzeba było brać poprzednich paszportów)

Źródło: http://www.ustraveldocs.com

Sama rozmowa jest przyjemna. Konsul na początku rozmawia z nami po polsku, jednak sami możemy zaproponować język angielski (rozmawiamy z amerykaninem lub amerykanką).
Podstawowe pytania, które nam zada:

Gdzie jedziemy?
Na jak długo jedziemy?
W jakim celu jedziemy?
Z kim jedziemy?
Do kogo?
Czy pracujemy lub studiujemy? Jak tak to gdzie?
Ile zarabiamy?
Czy mamy rodzinę w Polsce? żonę/dzieci/chłopaka/dziewczynę/narzeczonego/narzeczoną w Polsce

Gdy nasze odpowiedzi będą szczere i prawdziwe konsul po 30 sekundach rozmowy przyzna nam wizę, jezeli jednak zaczniemy mieszać się w naszym odpowiedziach konsul może nam dopytywać aż w końcu nasze szanse na przyznanie wizy zmniejszą się.

Podsumowując:
Złożenie wniosku wizowego trwa max. 2 godziny. Musimy być jednak do tego przygotowani, warto zrobić zdjęcie wcześniej i mieć je w formie elektronicznej.
Musimy pamiętać, że rozmowa to nic strasznego!
Konsul to też człowiek i nie chce nam zrobić na złość.

A tak wygląda nasza upragniona przepustka do Stanów Zjednoczonych.
Źródło: własne

Powodzenia! 🙂

Znajdź nocleg dzięki sprawdzonej wyszukiwarce Booking.com Booking.com

Komentarze

Komentarze do wpisu

33 komentarze

  1. Witam, informacje bardzo przydatne. Mam tylko dwie kwestie o jakie chcę zapytać: czy konsul na początku tylko rozmawia z nami po polsku, a potem po angielsku czy może całą rozmowę przeprowadzić po polsku oraz jak wygląda podpis elektroniczny? Pozdrawiam serdecznie 😉

    1. Przeważnie konsul zaczyna rozmowę w języku polskim, jednakże w jej trakcie może przejść na angielski. Jest to związane z informacjami jakie mu przekażemy, np. do kogo jedziemy, gdzie i w jakim celu. Konsul po prostu chce nas sprawdzić z każdej strony. Jeśli chodzi o podpis elektroniczny nie jest potrzebny do wyrobienia wizy.

  2. Witam.
    Jak ma się to do miejsca zmieszkania? Zameldowany jestem na Dolnym Śląsku (Kłodzko), natomiast mieszkam i pracuję w Warszawie. Czy muszę jechać specjalnie do Krakowa?

    1. Dzień dobry
      Nie ma znaczenia gdzie, nie zależy to od miejsca zameldowania a raczej od miejsca zamieszkania. Jeżeli mieszka Pan w Warszawie to proszę zaznaczyć to przy wypełnianiu formularza DS 160 (pokazane w artykule) WARSAW POLAND.

  3. Nie ma co się bać. Dziś miałem spotkanie w ambasadzie na 9.30 i żeby nie skłamać po 15 minutach bylem wolny.Sama rozmowa z przesympatyczną panią trwała może z 20 sekund

  4. Ja byłem w KRK i szczerze mówiąc po 2 min. byłem załatwiony pozytywnie w przeciwieństwie do lat 80 i 90 byłem w sumie 10 razy i za każdym razem było hasło „Przykro mi” a teraz poszedłem tak dla jaj a tu wow. Życzę powodzenia.
    Pozdrawiam.

  5. Cześć,
    W nastepnym tygodniu idę po wizę do Krakowa. Czy teraz przed samym budynkiem trzeba komuś pokazać dokumenty czy wszystko jest ok ? Czy w samym już konsulacie przed rozmową trzeba się najpierw udać do jakiegoś okienka po „numerek” do konsula ?

    1. Cześć
      Jeśli chodzi o pokazanie dokumentów przed konsulatem to wychodzi Pani lub Pan i wywołuje z nazwiska konkretną osobę. W tedy trzeba pokazać paszport i potwierdzenie wniosku wizowego. To wszystko. Nastepnie kierujemy się do kolejki przed wejściem do konsulatu, przechodzimy przez kontrolę ( podobnie jak na lotnisku) i ustawiamy się w kolejce, która prowadzi kolejno po naklejkę na paszport, złożenie odcisku palca i pod okienko konsula. Nie pobieramy żadnych numerków. Do wszystkiego prowadzą kolejki, aczkolwiek nie zajmuje to dużo czasu.

  6. Witam, rozpartuję złożenie wniosku o wize turystyczną do USA i ta strona bardzo mi pomoże , bo miałam wiele obaw czy wszystko dobrze wypełnię .
    Może zadam głupie pytanie , ale ostatni raz starałam się o wizę w roku 1992 i wtedy potrzebne było zaproszenie . Teraz już tego nie ma ?

    1. Dzień dobry.
      Jeżeli chodzi o zaproszenie to może pomóc, aczkolwiek to zależy. Pani stara się o wizę turystyczną jak rozumiem. W takim razie konsul będzie nas pytał o szczegóły wyjazdu. Co będziemy zwiedzać i gdzie będziemy mieszkać. Jeżeli wskażemy konkretną osobę i poprzemy to zaproszeniem jest to bardziej wiarygodne. Ale nie jest to wymagane.

    1. Może zapłacić ktoś inny, tzn z innego konta bankowego, aczkolwiek tytuł (w tym przypadku jest to numer) musi być zgodny.

  7. Super artykuł. W 3 osoby z firmy jedziemy na kilka dni na targi do San Francisco (chyba wiza B2). Czy każdy z nas musi osobno założyć profil i go wypełniać (krok 2), czy może to zrobić jeden z nas? I drugie pytanie, czy opłatę wnosimy przed czy po wypełnieniu wniosku DS 160 ? Pozdrawiam

    1. Niestety grupowo można złożyć wniosek tylko w przypadku 5 lub większej ilości osób. Opłata za wizę jest bezzwrotna, bez względu na to czy nasz wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie czy negatywnie. Opłatę trzeba uiścić po wypełnieniu dokumentu DS-160.

      1. Odnośnie tego pytania, to jeśli podróżuje z chłopakiem i uwzględniłam to we wniosku DS 160 – to jest to błąd? Później doczytałam ze zaznaczam osoby towarzyszące jeśli to rodzina lub grupa zorganizowana.

  8. witam serdecznie

    na jaki okres jest wazna wiza?
    ja wyjezdzam we wrzesniu i mam wizyte 20 czerwca

    jest tylko na trzy miesiace? czy wiecej?

    1. Okres na jaki przyznają wizę turystyczną to przeważnie 10 lat. Aczkolwiek wszystko zależy od konsula.

  9. Dzień dobry,
    jutro mam zamiar wypełnić wniosek DS 160 i mam pytanko. Czy pola (np. pole, w którym należy opisać swoje obowiązki w pracy) należy wypełnić po polsku czy po angielsku?

  10. Witam,
    Dzięki za przydatne informacje, faktycznie cała operacja wydaje się do ogarnięcia…
    Mam jednak dwa pytania…
    Jaki jest czas oczekiwania na spotkanie z Konsulem od momentu złożenia kompletnego wniosku?
    Mam polskie obywatelstwo, lecz mieszkam we Francji, więc na spotkanie z Konsulem lepiej umówić się w Polsce, czy w Paryżu,
    Pytam, ponieważ czas oczekiwania na spotkanie wg informacji na stronie ambasady USA, wynosi: 1-2 dni (kalendarzowe) Warszawa, 23 dni! Paryż….

    1. Czas oczekiwania w Polsce to teraz kilka dni. Samemu można wybrać sobie dokładny termin i godzinę rozmowy. W Paryżu może być to dłuższy czas. Jeżeli Pani ma możliwość to lepiej zrobić to w Polsce. Najlepiej jest także zadzwonić na infolinię i dowiedzieć się jaki jest faktyczny czas oczekiwania na spotkanie w ambasadzie. Czasem informacje z Internetu nie pokrywają się ze stanem faktycznym.

  11. jestem umówiona na godzinę 11:00, co jezeli na przykład spóźni mi się pociąg i będę na miejscu np. o 11:10?

    1. Nie można się spóźnić. W Krakowie punkt o godzinie na którą są dane osoby zapisane, z konsulatu wychodzi Pani i prosi każdego z imienia. Niestety spóźnienie może skutkować stratą miejsca na daną godzinę. Lepiej więc być wcześniej i poczekać na swoją kolej.

  12. Witam,
    Jaki należy wpisać status związku jezeli od 12 lat jestem w nieformalnym związku z kimś? czy chodzi tylko o formalne, zalegalizowane związki? w formularzu jest opcja „other” i nie wiem czy zaznaczac single czy tłumaczyć w punkcie other?
    I jeszcze pytanie o rodzinę: mam dwie przyrodnie siostry w USA ale kontaktu raczej nie utrzymujemy i nie znam ich dokładnych danych – czy musze podawać te dane?

    1. W pierwszej kwestii warto zaznaczyć, że jest się w związku. Zwłaszcza jeśli ta osoba zostaje w kraju. Świadczy to o tym, że ma się dla kogo wracać, a nie zostać w USA.

      Druga kwestia zależy od sytuacji. Konsul
      może wypytywać nas o osobę so której jedziemy, zwłaszcza jak wpisaliśmy ją we wniosku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *