Wiza turystyczna do USA krok po kroku


Obywatele Polski mają obowiązek starać się o wizę przed wyjazdem do Stanów Zjednoczonych. Niestety większość ludzi rezygnuje czasem ze swoich planów ponieważ mają wiele obaw, m.in. czy w ogóle wiza zostanie im przyznana i czy w konsulacie mówią po polsku lub po prostu przeraża ich czas jaki muszą poświęcić na wyrobienie wizy.

W tym artykule chcielibyśmy przełamać wszystkie stereotypy dotyczące wyrobienia wizy turystycznej (B-2) do USA, a także krok po kroku przedstawić cały proces, który wbrew pozorom nie wymaga dużo czasu.

Reklama

Istnieją dwa rodzaje wiz, imigracyjna i nieimigracyjna. Wiza turystyczna jest wizą nieimigracyjną, przeznaczoną dla każdej osoby, która planuje wyjechać do Stanów Zjednoczonych w celach turystycznych.

UWAGA!

W Polsce są dwa miejsca gdzie możemy starać się o wizę:
1. Ambasada Amerykańska w Warszawie ul. Piękna 12
2. Konsulat Generalny w Krakowie ul. Stolarska 9

Cała formalność w internecie nie zajmie nam więcej niż 2 godziny.
Aby zacząć cały proces złożenia wniosku należy przygotować zdjęcie w formie elektronicznej. Jeżeli idziemy do fotografa, większość już na miejscu przygotowuje nam zdjęcie w takim formacie aby można je było łatwo wgrać do naszego formularza aplikacyjnego. Koszt zdjęć to ok. 20 zł.

Teraz już możemy przystąpić do formalności. Pierwszym krokiem jest skorzystanie z poniższej strony. Tutaj także są wszystkie niezbędne informacje dotyczące złożenia wniosku wizowego.

http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-steps.asp

Reklama

Już na wejściu pytają nas o jaką wizę się staramy.

Źródło: http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-steps.asp

Oczywiście w przypadku naszej turystycznej wizy zaznaczamy WIZA NIEIMIGRACYJNA.

PIERWSZY NAJWAŻNIEJSZY KROK

Wypełnij formularz DS 160 
https://ceac.state.gov/genniv/

Jest on bardzo długi i czasem zaskakujący. Spotkamy się tam m.in. z takimi pytaniami jak: Czy jesteśmy terrorystami lub gdzie pracujemy.

Jednak na początku musimy zaznaczyć kraj w jakim chcemy się ubiegać o wizę i miejsce. W przypadku Polski jest to Warszawa lub Kraków.
Źródło: https://ceac.state.gov/genniv/

Gdy następnie zaznaczymy miejsce, wpiszemy kod z obrazki należy kliknąć w ‚START AN APLICATION’.
Wygeneruje nam się nasz unikalny kod, który będzie nam potrzebny podczas całej aplikacji.

Źródło: https://ceac.state.gov/genniv/

Trzeba pamiętać, że wszystkie dane w formularzy DS 160 muszą być prawdziwe i dokładne. Nie możemy kłamać. Inaczej nasze szanse na otrzymanie wizy się zmniejszają albo w ogóle ich nie mamy. W formularzu należy pisać prawdę i odpowiadać rzetelnie na pytania. Jeżeli nie jesteśmy czegoś pewni można dzwonić na infolinię:

+48 22 307 1361 (z Polski)
+1 (703) 988 7101 (z USA)

Infolinia jest czynna w tygodniu od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-20:00 (czas polski).
Konsultanci są naprawdę mili i pomagają w każdej nawet najdrobniejszej sprawie.

UWAGA!

Cały formularz DS 160 jest w języku angielskim, jednak dla tych którzy jeszcze nie radzą sobie na tyle z tym językiem lub szlifują przed wyjazdem proponujemy bardzo przydatne rozwiązanie, z którego sami korzystaliśmy.

https://www.nurkowanie.travel.pl/materialy/wniosek%20DS-160%20krok%20po%20kroku.pdf

Wypełnienie całego wniosku kończy się wgraniem zdjęcia o którym wcześniej wspomnieliśmy a także opłaceniem wniosku wizowego. Jest to koszt 160 DOLARÓW, czyli ok. 608 zł (20.06.2017)

Gdy wszystko wypełnimy i zakończymy nasz wniosek można wydrukować potwierdzenie, na którym będzie nasze zdjęcie oraz wszystkie nasze dane potrzebne do wniosku wizowego.


Źródło: własne

KROK DRUGI
Należy stworzyć profil oraz umówić się na spotkanie. W tym celu potrzebna nam będzie wcześniej wspomniana strona:

http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-steps.asp

Źródło: http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-steps.asp

W celu rejestracji należy wpisać swoje dane oraz wymyślić hasło.

Po zalogowaniu pokaże nam się strona z ważną dla nas informacją!

Źródło: http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-steps.asp

Tutaj już możemy swobodnie umówić się na rozmowę o wizę, jest to o tyle wygodne, że sami sobie wybieramy kiedy chcemy udać się na rozmowę z konsulem, oczywiście w miejscu zgodnym z wnioskiem DS 160.

KROK TRZECI – ROZMOWA Z KONSULEM
Na rozmowę trzeba wziąść wszystkie dokumenty, czyli:

  • wydruk potwierdzenia umówienia się na rozmowę,
  • wydruk strony potwierdzającej złożenie formularza DS-160,
  • zdjęcie wykonane w ciągu ostatnich sześciu miesięcy,
  • aktualny paszport i poprzednie paszporty. (Sami staraliśmy się o wizę i nie trzeba było brać poprzednich paszportów)

Źródło: http://www.ustraveldocs.com

Sama rozmowa jest przyjemna. Konsul na początku rozmawia z nami po polsku, jednak sami możemy zaproponować język angielski (rozmawiamy z amerykaninem lub amerykanką).
Podstawowe pytania, które nam zada:

Gdzie jedziemy?
Na jak długo jedziemy?
W jakim celu jedziemy?
Z kim jedziemy?
Do kogo?
Czy pracujemy lub studiujemy? Jak tak to gdzie?
Ile zarabiamy?
Czy mamy rodzinę w Polsce? żonę/dzieci/chłopaka/dziewczynę/narzeczonego/narzeczoną w Polsce

Gdy nasze odpowiedzi będą szczere i prawdziwe konsul po 30 sekundach rozmowy przyzna nam wizę, jezeli jednak zaczniemy mieszać się w naszym odpowiedziach konsul może nam dopytywać aż w końcu nasze szanse na przyznanie wizy zmniejszą się.

Podsumowując:
Złożenie wniosku wizowego trwa max. 2 godziny. Musimy być jednak do tego przygotowani, warto zrobić zdjęcie wcześniej i mieć je w formie elektronicznej.
Musimy pamiętać, że rozmowa to nic strasznego!
Konsul to też człowiek i nie chce nam zrobić na złość.

A tak wygląda nasza upragniona przepustka do Stanów Zjednoczonych.
Źródło: własne

Powodzenia! 🙂

Komentarze

Komentarze do wpisu

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *